Wat is ?

een adventure race!

   

Hiking & Adventures organiseert

op 10 & 11 september 2021

de 14e Mini Adventure-race “……………….”

Adventure racen is een sportdiscipline waarbij een route van A naar B naar C, enzovoort wordt afgelegd. Tijdens de races moeten teams van 2-4 personenof soms ook groepen nonstop een traject op eigen kracht afleggen, waar men onderweg natuurlijke en opgebouwde hindernissen tegenkomt. De organisatie verschaft de deelnemers een landkaart waarop men zelf de  kaartcoördinaten intekent (punten waar men langs moet). De teams moeten middels navigatie zoveel mogelijk checkpoints(cp’s), verplichte punten (vp’s) en  soms ook bonuspunten (bp’s) verzamelen. Deze cp’s, vp’s of bp’s zijn meestal goed zichtbaar opgehangenmaar soms moet men klimmen, zwemmen of heel nauwkeurig navigeren om deze te vinden. Tegenwoord gebruikt men zg. elektronische tags, waardoor achteraf te controleren is of men de checkpoints gevonden heeft. Het team met de meeste cp’s en daarnaast de snelste tijd wint de wedstrijd. Het spreekt voor zich dat kracht, uithoudingsvermogen, souplesse en doorzettingsvermogen nodig zijn om de finish te halen.

De routekeuze van de deelnemers is overwegend vrij. Het kaartlezen is dan ook een belangrijk onderdeel van het adventure racen omdat het een grote invloed heeft op de hoeveelheid tijd die je nodig hebt om de route af te leggen.

Het kan dus zijn dat men in een wedstrijd moet lopen, fietsen, steppen of kanoën/kajakken. Dit is afhankelijk van het type wedstrijd. Het kan ook zijn dat men moet zwemmen, skeeleren of mountainbiken.

Daarnaast komt men onderweg verschillende bijzonder opdrachten tegen, denk daarbij aan touwbruggen, abseilen, tokkelen en boomstam- en zandzaksjouwen. De link met de survivalsport en de latere ontstane mudraces e.d. is hiermee gelegd. Ook het afleggen van een tussentijdse

route op kompas of middels kaartcoördinaten kan in het parcours verwerkt zijn.

Geschiedenis Mini Adventure Race
In 2004 deed Hans Robijn mee met een adventure race over 400 km in Duitsland. Tijdens de vele uren zwoegen door een ruig natuurgebied ontstond daar het idee om dit voor politie Nederland te organiseren in een wat kortere vorm. De eerste mini adventure race is in 2006 gehouden op de Veluwe in en rond Apeldoorn over een afstand van ongeveer 100 km en was gelijk een succes met 250 deelnemers. In 2007 volgde Noord Holland, daar was uitdagend parcours uitgezet in de duinen en van Schoorl/ Bergen en de grachten van Alkmaar. Steeds werd in de jaren daarna een andere provincie gekozen voor de mini adventure race, Drente, Overijssel, Limburg en het waddeneiland Terschelling boden mooie natuurlocaties waar de race gehouden is. Iedere editie had ook een speciaal onderdeel waar nog lang over gesproken werd. Op Terschelling moesten de deelnemers van een veerboot de Waddenzee inspringen en naar het strand zwemmen. In België werd een tokkelbaan van 110 meter gebouwd. In Apeldoorn moest worden ge-abseilt van een 80 m hoge TV toren. Tijdens de 200 km race van Apeldoorn naar Ossendrecht in 2008 ging de kano route in het donker door de Biesbosch, waarbij wel eens een afslag gemist werd. In enkele edities moesten de rivieren de Rijn en IJssel over gezwommen worden. Natuurlijk heeft de race
het karakter van een wedstrijd en waren er winnaars. Maar de race biedt deelnemers een fysieke en mentale uitdaging om met collega’s grenzen te verleggen…. De mini adventure race is na al deze jaren nog steeds populair.

Inmiddels hebben 3000 deelnemers mee gedaan aan de 12 gehouden edities. 35% van de deelnemers zijn vrouwen, de jongste deelnemer was 18 jaar en de oudste 63 jaar.
In 2019 staan weer vele collega’ s aan de start van de 13e Mini Adventure Race die in het natuurgebied Maasduinen georganiseerd wordt.

En ja Hans Robijn is nog steeds een van de drijvende krachten achter deze wedstrijd. Ook dit jaar zal zijn kreet “luister uit” bij de start klinken!

Team Hiking en Adventures.
(Joost, Hans, Micha, Herman, Rob)

Film
Hier staat nu nog de film van de Fjälläven Classic 2016, maar straks komt hier de film van de Mini Adventure Race 2021.